Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z farszem twarogowo-szpinakowym


Pierogi jakie są, każdy widzi ;) a te z farszem twarogowo-szpinakowym to jedna z ulubionych kombinacji, jakie goszczą na talerzach w moim domu.

pierogi z farszem twarogowo-szpinakowym

Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości naczynia do wycinania, stopnia rozwałkowania ciasta oraz objętości nakładanego farszu, wychodzi z reguły około 30-40 sztuk pierogów.

Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.


Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
na farsz:
  • ok. 500 g twarogu 
własnej produkcji lub pełnotłustego ze sklepu, twarogi półtłuste oraz chude puszczają sporo wody i po odparowaniu jej zostaje mniej farszu
  • 450 g (jedno opakowanie) mrożonego szpinaku 
rozdrobniony lub liście, ja preferuję rozdrobniony, ponieważ łatwiej później nakładać farsz do pierogów
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Farsz:

  1. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Dodajemy do rozpuszczonego masła czosnek i go szklimy.
  4. Następnie dodajemy na patelnię zamarznięty szpinak i zesmażamy go z czosnkiem.
  5. Wyjmujemy twaróg z opakowania i w naczyniu rozdrabniamy widelcem – im mniej dużych grudek, tym lepiej.
  6. Przygotowany twaróg dodajemy do szpinaku. Łączymy wszystko w jednolitą masę i całość przegrzewamy. Jeśli twaróg puścił wodę, trzeba ją odparować.
  7. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
  8. Odstawiamy patelnię z zawartością do przestudzenia.

Gdy farsz stygnie, zabieramy się za ciasto na pierogi:

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej olej.
  2. Mieszając mąkę, porcjami dodajemy wodę – zaczynam od wlania ok. ¾ objętości szklanki, resztę dolewam w zależności od wilgotności mąki.
  3. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto.
  4. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki – jeśli nie mamy tyle czasu, można włożyć ciasto na 10 do 15 min. do zamrażarki, efekt będzie podobny.

Sklejanie pierogów:

  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  2. Na delikatnie obsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto i wycinamy z niego szklanką (lub innym kubkiem o stosunkowo "ostrym" brzegu) kółka.
  3. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy pieroga – ciasto jest mocno elastyczne, więc można nałożyć troszkę więcej farszu.
  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.



 Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...