Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z farszem twarogowo-szpinakowym


Pierogi jakie są, każdy widzi ;) a te z farszem twarogowo-szpinakowym to jedna z ulubionych kombinacji, jakie goszczą na talerzach w moim domu.

pierogi z farszem twarogowo-szpinakowym

Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości naczynia do wycinania, stopnia rozwałkowania ciasta oraz objętości nakładanego farszu, wychodzi z reguły około 30-40 sztuk pierogów.

Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.


Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
na farsz:
  • ok. 500 g twarogu 
własnej produkcji lub pełnotłustego ze sklepu, twarogi półtłuste oraz chude puszczają sporo wody i po odparowaniu jej zostaje mniej farszu
  • 450 g (jedno opakowanie) mrożonego szpinaku 
rozdrobniony lub liście, ja preferuję rozdrobniony, ponieważ łatwiej później nakładać farsz do pierogów
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Farsz:

  1. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Dodajemy do rozpuszczonego masła czosnek i go szklimy.
  4. Następnie dodajemy na patelnię zamarznięty szpinak i zesmażamy go z czosnkiem.
  5. Wyjmujemy twaróg z opakowania i w naczyniu rozdrabniamy widelcem – im mniej dużych grudek, tym lepiej.
  6. Przygotowany twaróg dodajemy do szpinaku. Łączymy wszystko w jednolitą masę i całość przegrzewamy. Jeśli twaróg puścił wodę, trzeba ją odparować.
  7. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
  8. Odstawiamy patelnię z zawartością do przestudzenia.

Gdy farsz stygnie, zabieramy się za ciasto na pierogi:

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej olej.
  2. Mieszając mąkę, porcjami dodajemy wodę – zaczynam od wlania ok. ¾ objętości szklanki, resztę dolewam w zależności od wilgotności mąki.
  3. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto.
  4. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki – jeśli nie mamy tyle czasu, można włożyć ciasto na 10 do 15 min. do zamrażarki, efekt będzie podobny.

Sklejanie pierogów:

  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  2. Na delikatnie obsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienko ciasto i wycinamy z niego szklanką (lub innym kubkiem o stosunkowo "ostrym" brzegu) kółka.
  3. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy pieroga – ciasto jest mocno elastyczne, więc można nałożyć troszkę więcej farszu.
  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.



 Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Sos jogurtowo-ogórkowy

Szybki, prosty i orzeźwiający dodatek do obiadu. Choć podobny, od oryginalnego tzatziki różni go brak oliwy. Z pewnością coś, co przypadnie do gustu osobom, które chciałyby zjeść coś lżejszego lub wariację na temat "mizeria bez octu". Składniki: 400ml (1 duży kubek) jogurtu greckiego 0,5 ogórka szklarniowego 3 mniejsze ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki pieprzu  Wykonanie: Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy. Ogórka obieramy i ścieramy na drobniejszych oczkach tarki. Startego ogórka odsączamy z nadmiaru wody - możemy do tego celu użyć sitka lub własnych dłoni. Następnie umieszczamy go w docelowej misce. Do ogórka dodajemy czosnek, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy. Sos nadaje się do wykorzystania od razu po przygotowaniu. Spodobał Ci się przepis?

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli