Tym razem coś banalnie prostego i szybkiego! Placuszki z twarogu z piekarnika. Przygotowałam je bez mąki - do połączenia masy użyłam otrąb pszennych i płatków owsianych.
Uniwersalne, pasują do gulaszu, można je zjeść z surówką lub pieczonym mięsem.
Z podanych składników otrzymałam 1 dużą blachę placuszków - 7 szt.
Pieczenie - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 minut.
Składniki:
- 250g twarogu tłustego
- 2 jajka
- 6 łyżek otrąb pszennych (można użyć owsianych lub żytnich)
- 3 łyżki płatków owsianych (użyłam zwykłych)
- 3 łyżki oleju
- 1 szczypta soli do ciasta
- 1 szczypta pieprzu do ciasta
- sól i pieprz do posypania
- opcjonalnie do ciasta można dodać 0,33 łyżeczki papryki słodkiej lub posypać je przed wstawieniem do piekarnika ulubionymi ziołami
Wykonanie:
- Twaróg rozdrabniamy do miski (kruszyny w palcach lub "dziabiemy" widelcem). Do twarogu wbijamy oba jajka. Składniki te nie muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej.
- Dodajemy resztę składników.
- Wszystko mieszamy na jednolitą masę (najwygodniej jest to zrobić szpatułką). Masa powinna być gęsta i kleista.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
- Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta na papier, każdą rozpłaszczając na grubość ok. 1cm i nieco wygładzając.
- Placuszki posypujemy z wierzchu przyprawami.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
- Podajemy jeszcze ciepłe.